Guvernul a modificat legea pentru tinerii care au case de la ANL. În ce condiții pot cumpăra locuințele

Guvernul a modificat legea pentru tinerii care au case de la ANL. În ce condiții pot cumpăra locuințele
Publicat: 23/07/2014, 16:15
Actualizat: 05/11/2016, 23:10

Facilitățile la cumpărarea de către tineri a unei locuințe ANL au fost introduse de Guvern, printr-o ordonanță aprobată în ședința de miercuri.

Legislația aplicată până în prezent stabilește că locuințele ANL pentru tineri în vârstă de până în 35 ani destinate închirierii, inclusiv cele construite și destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialiști din învățământ sau sănătate, pot fi vândute titularilor contractelor de închiriere după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă, fără ca vânzarea să fie condiționată de vârsta solicitantului.

Prețul locuinței putea fi însă achitat doar integral la data încheierii contractului, din sursele proprii ale cumpărătorului și/sau din credite contractate de către acesta de la instituții financiare autorizate.

Prin ordonanța aprobată miercuri și obținută de MEDIAFAX, Guvernul a decis că aceste credite vor putea fi contractate „inclusiv cu garanția statului”, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară, și că prețul de vânzare va putea fi achitat și în rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare.

„Pentru achiziționarea locuințelor cu plata în rate, ratele lunare cuprind o dobândă care acoperă dobânda de referință a Băncii Naționale a Romăniei, la care se adaugă două puncte procentuale, această dobândă fiind aplicabilă la valoarea rămasă de achitat”, se arată în document.

Contractul de vânzare cu plata în rate lunare va stipula că transferul de proprietate asupra locuinței se produce după achitarea integrală a valorii de vânzare și că, până la achitarea valorii de vânzare, locuințele rămân în administrarea autorităților administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale în care acestea sunt amplasate, iar cele destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialiști din învățământ sau sănătate sunt în administrarea autorităților administrației publice centrale din domeniul învățământului, respectiv din domeniul sănătății ori în administrarea unor unități aflate în subordinea sau sub coordonarea acestor autorități, până la data transferului de proprietate și schimbarea rolului fiscal pe numele acestora.

Cumpărătorul va avea și posibilitatea achitării în avans, în totalitate sau parțial, a ratelor rămase, inclusiv dobânda, până la data achitării integrale.

Contractul va mai stabili că persoana care cumpără locuința se obligă să achite ratele lunare la scadență, iar pentru neachitarea la tennenul de scadență a obligațiilor de plată, va datora după acest termen majorări de întârziere. În cazul neachitării a trei rate consecutive, contractul de vânzare-cumpărare va fi considerat reziliat de drept, fără nicio altă formalitate, titularul contractului fiind considerat de drept în întârziere și având obligația de a preda locuința la data notificată.

În cazul rezilierii contractului, titularul este decăzut din dreptul de a solicita restituirea sumelor achitate, acestea constituindu-se în venituri la ANL.

Odată cu dreptul de proprietate asupra locuinței va fi obținut și dreptul de proprietate asupra cotelor-părți de construcții și instalații, precum și asupra dotărilor care, prin natura lor, nu pot fi folosite decât în comun.

De asemenea, odată cu dobândirea dreptului de proprietate asupra locuinței, titularul contractului dobândește și dreptul de folosință asupra cotei-părți de teren aferentă acesteia, pe durata existenței clădirii.

Ordonanța mai stabilește că valoarea de vânzare a locuinței se calculează de către autoritățile administrației publice locale sau de către operatorii economici în a căror administrare se află imobilele respective, precum și de către autoritățile centrale din domeniul învățământului și sănătății sau de către unele unități aflate în subordinea ori sub coordonarea acestor autorități și reprezintă valoarea de înlocuire pe metru pătrat, multiplicată cu suprafața construită efectiv, inclusiv cotele indivize, diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcțiune a locuinței până la data vânzării acesteia.

Valoarea de înlocuire este valoarea medie ponderată pe metru pătrat, calculată pe baza valorii contractelor de antrepriză încheiate în cursul anului anterior de către ANL. cu antreprenorii, care se majorează cu un coeficient rezultat din raportul dintre valoarea medie ponderată pe metru pătrat a locuințelor puse în funcțiune în anul anterior și valoarea medie ponderată pe metru pătrat contractată la momentul începerii lucrărilor acestor locuințe.

În cazul în care, în cursul anului anterior, ANL nu a încheiat cel puțin două contracte de antrepriză cu antreprenorii, pentru stabilirea valorii de înlocuire, se utilizează ca an de calcul, ultimul an în care s-au încheiat cel puțin două contracte de antrepriză.

Valoarea de înlocuire pe metru pătrat astfel calculată este stabilită anual prin ordin al ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Pentru acoperirea cheltuielilor de evidență și vânzare, unitățile prin care este efectuată vânzarea beneficiază de un comision de până la 1% din valoarea de vânzare calculată a locuinței, comision care va fi inclus, împreună cu valoarea de vânzare a locuinței, în prețul final de vânzare al acesteia.

ANL a construit până în primăvara acestui an 3.200 de locuințe (case și apartamente), în 59 de amplasamente în cadrul programului locuințe finanțate prin credit ipotecar și peste 31.000 de apartamente destinate tinerilor de sub 35 de ani.

ANL avea în execuție 1.945 de locuințe pentru tineri, în 38 de șantiere, iar pentru acest an este prevăzută livrarea a 1.200 de unități dintre acestea.

Înființată în 1998, ANL funcționează în coordonarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al băiatului de 6 ani dispărut în ziua în care mama lui a...
Larisa lui Pescobar: Cum e pe Insta? Așa e în realitate! Între wow și bau
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Bogdan, polițistul din Brăila care a murit carbonizat
O femeie din Indonezia a fost înghițită cu totul de un piton de 6 metri
Cât a mers darul la nunta lui Răzvan Simion? Suma e ameţitoare, meniu de fine...
Sfâșietor! Cântăreața celebră, diagnosticată cu Lupus și leucemie: „Norocoasă că sunt în viață”
Misterul se adânceşte în cazul cadavrului din valiză găsit într-o rulotă, în Oradea. Sora femeii...
Știrea momentului! Prezentator celebru, găsit mort în Grecia! Ultimele clipe din viață, surprinse de camerele...
Mesajele înduioșătoare dintre Anca Molnar și soțul ei, înainte ca make-up artista să fie învinsă...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Ești obligat să acorzi prioritate dacă faci stânga și ai verde la semafor?
Primele rezultate oficiale de la BEC pentru Alegerile Europarlamentare: Alianţa PSD-PNL – 48,7%, AUR –...
A fost găsită BRUMĂ pe MARTE! Cercetătorii credeau că e IMPOSIBIL!
5.000 de lei amendă pentru proprietarii de TERENURI. Legea este absolut OBLIGATORIE
Monica Columbeanu nu a mai suportat. A renunțat la tot și a făcut marea schimbare
Cum arată casa în care locuiește Nicușor Dan. Plătește 550 de euro chirie pe lună
Miracol. Patru ostatici israelieni în Gaza, salvați după 8 luni de calvar. "Nu mă omorâţi!"
Ceartă între Alexandra, Roberta și Rebecca din Casa Iubirii. Ce și-au reproșat tinerele chiar în...
Anca Molnar, o celebră make-up artistă, a murit la 35 de ani. Care a fost...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Elevi, a crezut Nicolae Ceauşescu în Dumnezeu, ia spuneţi‑mi?
Cultivarea de ciuperci în grădină ar putea distruge biodiversitatea
×